Bij de notaris zijn er nog duizenden wachtende voor u naar nieuws overzicht

29 Mei 2018

De vroegere registratierechten, met het groot en het klein beschrijf zijn binnenkort verleden tijd. De tarieven van 5 en 10 procent, en het allegaartje aan vrijsteliingen, gaan op de schop. Er blijft één tariefover, dat van 7 procent. Voor bescheiden woningen - met een aankoopprijs tot 200.000 euro - blijft er wel nog een vrijstelling van 5.600€. (Wie zijn of haar aankoop heeft uitgesteld, mag op twee oren slapen, zegt Bart Tommelein (Open Vld.) Vlaams minister van Financiën. Al die kooplustigen zullen minder belaslingen betálen. Acht op de tien mensen die een gezinswoning kopen, zo becijferde de Vlaamse regering, zullen effectief minder belastingen moeten ophoesten. Wie binnen de vijf jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, betaalt in plaats van 7 zelfs maar 6 Procent.

Niet meer actueel

Tot nu toe hing het af van het kadastraal inkomen (KI) of kopers van het klein beschrijf van 5 procent konden genieten. Dat kadastraal inkomen is de geschatte huurprljs van een woning in 1975, en dus totaal niet meer actueel. De regering wou van dat verouderde en onrechtvaardige systeem af. De principebeslissing dateert van eind december, maar in de maanden erna was er veel onzekerheid over de precieze invulling. De Vlaamse notarissen merkten dan ook dat kopers de voorbije maanden aarzelden om hun handtekening onder een akte te zetten. De onzekerheid over de nieuwe regels maakte dat er minder transacties waren, zegt notaris Bart Van Opstalvan de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). ln februari was er een daling van 8,2 procent in vergelijking met een jaar eerder, in maart 7,6 procent. Net in die maanden was de onduidelijkheid het grootst: kopers wisten niet of het lagere, tarief zou gelden vanaf de notariële akte of het compromis, er was nog geen enkele tekst neergelegd in het parlement. Die terugval bewijst hoeveel impact fiscaliteit heeft op het vastgoedgebeuren, zegt Van Opstal. Want in Walloniè was er nauwelijks een daling op de immomarkt. In april, toen kopers in Vlaanderen wel wisten waar ze aan toe waren, stabiliseerden de cijfers zich. De notarissen telden in die maand 0,9 procent meer transacties. Wellicht gingen er toen ook heel wat kopers bij hen Íangs voor wie het huidige systeem wél voordelig is. Dat is een minderheid, zegt Van Opstal. Vaak gaat het om huizen op het platteland die wel gerenoveerd werden, maar waarbij die verbouwing nooit werd aangegeven, waardoor hun KI Iaag bleef.

Onzekerheid

Door alle onzekerheid sloten veel kopers en verkopers de laatste vijf maanden een koop- en verkoopbelofte af. Beide partijen belóofden elkaar dan dat ze een huis of appartement zouden (ver)kopen, maar ondertekenden de akte nog niet omdat ze dan het nieuwe, gunstige tariefniet zouden krijgen. Het gaat zeker om duizenden overeenkomsten, die de komende weken in aktes zullen worden omgezet, zegt Van Opstal. Vlaanderen heeft een achterstand opgelopen tegenover de andere regio's in ons land, er zal nu een inhaalbeweging komen. De notarissen zullen het druk krijgen. Veel van die koop-verkoopbeloftes zijn al bij ons opgemaakt. Voor de Vlaamse regering is die inhaalbeweging belangrijk, want ze wil deze hervorming budgetneutraal houden. (TP)

Bron: Het Laatste Nieuws - Maandag 28 mei 2018.

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons