Zo kunnen meer mensen een eigen huis kopen naar nieuws overzicht

08 Juni 2018

Vanaf vandaag treden de nieuwe registratierechten in voege. Het standaardtarief is 7 %, maar voor bijna de helft (45%) van de huizen en appartementen op de Vlaamse woningmarkt betaal je minder dan 5% registratierechten. ln Antwerpen of Genk krijgt zelfs 60% van de woningen zo'n fikse korting. Hierdoor zullen meer mensen een woning kunnen kopen, aldus minister Tommelein. 

Vergeet het klein (5%) en groot beschrijf (10%). De registratierechten - de belasting op de aankoop van een Woning - worden voortaan bepaald op basis van de prijs die je voor je woning betaalt. Voor een enige woning is dat het standaardtarief van 7%, voor tweede verblijven en investeringen 10%. Bescheiden gezinswoningen tot 200.000 euro (of 220.000 in zestien kernsteden en in de Vlaamse rand) krijgen een korting. In dat geval wordt er geen belasting betaald op de eerste schijf van 80.000 euro, wat neerkomt op een korting van 5.600 euro. Op basis van de woningen die in 2016 verkocht zijn, berekende Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) dat kopers voor bijna de helft (45%) van de huizen en appartementen op de woningmarkt kunnen genieten van die korting. Tenminste als ze aan alle voorwaarden voldoen (zie kader).Het resultaat is dat zij uiteindelijk minder dan 5% registratierechten betalen. In de Vlaamse rand is dat het geval bij één op de drie woningen, in zestien kernsteden bij iets meer dan de helft. In andere dorpen en steden geldt die korting gemiddeld voor 42% van de woningen.

Duizenden euro's

Een fors verschil als je weet dat vroeger amper 20% van de huizen en appartementen in aanmerking kwam voor het tarief van 5%, aldus Tommelein. Nu zullen kopers in 45% van de gevallen zelfs minder betalen dan 5% - het vroegere klein beschrijf - en dat kan duizenden euro's schelen. Ook appartementen - waar doorgaans 10% registratierechten voor betaald werden - zijn beter af met de nieuwe regeling. Nu zal iets meer dan de helft minder dan 5% registratierechten betalen.

Volgens de minister is de hervorming in negen op de tien gevallen voordeliger dan het oude systeem. Enkel wie een huis met klein beschrijf koopt dat duurder is dan 200.000 (of 220.000) euro, scheurt zijn broek aan de hervorming. Maar hoe zit het met de Vlaamse begroting? Scheurt zij haar broek niet aan deze 'lagere belasting'? Volgens minister TommeÍein niet. “Het is door de wirwar aan vrijstellingen af te schaffen dat we komen tot een eenvoudig systeem, met een scherp tarief voor bescheiden woningen”, maakt hij zich sterk. “lagere tarieven zorgen er bovendien voor dat meer mensen een huis kopen. Zo blijft het budget neutraal.”

Voorwaarden voor goedkoopste tarief

- Het moet gaan om de enige woning. Op tweede verblijven betaal je 100/o registratierechten. Binnen de 2 jaar moet je je intrek nemen in je nieuwe woonst! Of je moet de woning voor minstens negen jaar verhuren via een sociaal verhuurkantoor.

- De woning kost niet meer dan 200.000 EURO (of 220.000 in zestien centrumsteden of in de Vlaamse rond). ls ze duurder, dan betaal je 7% en valt de korting weg.

- De woning ligt in Vlaanderen. ln Brussel en Wallonië gelden andere tarieven.

- Wie een ingrijpende energierenovatie plant, krijgt nog 1% extra korting.

 

Bron: Het Laatste Nieuws - 1 juni 2018 - Astrid Roelandt

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons