Nieuws

Wordt kopen en huren binnenkort goedkoper door de dalende registratierechten?

Tijdens eerste de negen maanden van 2021 steeg het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen met 21,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Nadat de woningprijzen vorig jaar met bijna 7% stegen, volgde er in de eerste negen maanden van 2021 opnieuw een toename met 4,8% (rekening houdend met de inflatie). Dat leidde tot een gemiddelde woningprijs van 327.107 euro. Voor een appartement moest je 261.185 euro neerleggen of een stijging van nog eens 5,3%.

Stabilisatie


Volgend jaar dalen de registratierechten voor de eerste woning van 6 naar 3%. Voor het tweede vastgoedeigendom is een stijging van 10 naar 12% voorzien. Johan Krijgsman van ERA verwacht niet dat die aanpassingen tot stevige prijscorrecties zullen leiden. “Onze prognoses wijzen eerder op een stabilisatie, die zich bovendien al tijdens de zomer heeft ingezet. Ik zie twee mechanismen: investeerders slaan mogelijk nog dit jaar versneld hun slag om hogere registratierechten te vermijden. Kopers van een eerste woning zullen het verlijden van hun akte dan weer willen uitstellen.”


Filip Dewaele van Dewaele Vastgoedgroep beschouwt de rentevoeten als dé doorslaggevende factor. “Die blijven vooralsnog laag”, legt hij uit. “Zolang dat het geval blijft, zal de vraag niet afnemen en zullen de prijzen niet spectaculair dalen. Daar brengen de lagere registratierechten voor eerste woningen waarschijnlijk weinig verandering in.”

Wat met de huurmarkt?


De huurmarkt is volgens Johan Krijgsman slechts beperkt vatbaar voor externe veranderingen. “Al leidde de coronacrisis wel tot een toenemende vraag naar tweede verblijven aan de kust. Momenteel stellen we geen bijkomende rush vast vanwege de gewijzigde registratierechten. Investeerders die de aankooptiming kunnen vervroegen, doen er uiteraard goed aan om nog dit jaar tot een aankoop over te gaan, maar algemeen verwacht ik niet dat het de huurprijzen sterk zal beïnvloeden.”


“Je mag niet vergeten dat ook de afschaffing van het fiscale voordeel voor leningen voor tweede verblijven op de politieke agenda staat. In combinatie met de hogere registratierechten zal het prijskaartje voor investeerders hoger oplopen”, vult Filip Dewaele aan. “Dat beïnvloedt mogelijk het aanbod aan huurpanden en leidt misschien wel tot hogere huurprijzen.”  Lees hier meer over het fiscaal voordeel op tweede verblijven. 

Effect van nieuwbouwappartementen
Filip Dewaele merkt dat woningprijzen de voorbije jaren sneller zijn gestegen dan de huurprijzen. “Het betekent dat het rendement voor investeerders licht is teruggelopen. Al geldt dat enkel voor wie in die periode een investeringspand aankocht en dus niet voor wie al langere tijd over een verhuurpand beschikt. Vandaag liggen woningen met de nodige buitenruimte en appartementen met een terras nog altijd zeer goed in de markt. Het nodige wooncomfort vormt eveneens een grote troef.”


Johan Krijgsman meent dat je prijsstijgingen op de huur- en verkoopmarkt altijd binnen hun context moet plaatsen. “De prijs van eenzelfde pand stijgt over een periode van vijf jaar slechts in beperkte mate. Toch gaan de gemiddelde prijzen sterk de hoogte in, vanwege de vele nieuwbouwappartementen. Die panden zijn onder meer onderhevig aan de strengere milieu- en isolatiewetgeving, waardoor de aankoop- en huurprijzen ervan automatisch hoger liggen.”

Bron: HLN.be & spaarginds.be