Nieuws

Appartement kopen om te verhuren: is het nog interessant?

Zoals je weet levert sparen vandaag weinig rendement op. Op de meeste spaarboekjes krijg je amper nog het wettelijke minimum van 0,11%. Termijnrekeningen doen het niet veel beter: als je 10 jaar geld plaatst bij die van Izola Bank, krijg je een rente van 2% bruto of 1,40% netto - en dat is al veel meer dan je bij de concurrentie raapt. Bij BNP Paribas Fortis blijft ze zelfs beperkt tot 0,30% bruto of 0,21% netto.
 
Bekijk hier de Belgische spaarrekeningen, inclusief rendement. 


Hoger rendement
In dat opzicht is het begrijpelijk dat veel spaarders zoeken naar een alternatief, zoals een appartement om te verhuren. Voor het huren van een appartement in Vlaanderen en Brussel werd vorig jaar gemiddeld al 719 euro per maand neergeteld, berekende de vastgoedgroep Dewaele. Dat komt neer op 8.628 euro per jaar. 
 
 
Heb je een appartement van 200.000 euro dat je tegen dat gemiddelde kan verhuren, dan haal je een brutorendement van 4,3%. Een pak meer dan het spaarboekje, met andere woorden.
Voor Wallonië kan eenzelfde oefening worden gemaakt. Volgens het Centre d’Études en Habitat Durable de Wallonie bedroeg de gemiddelde huur er in 2019 bijna 630 euro.


Opgepast: de bruto-opbrengst van de verhuring is nog altijd geen netto-opbrengst. Als eigenaar moet je ook rekening houden met mogelijke herstellingskosten, mogelijke leegstand en financieringskosten. Daarom krijgen beginnende investeerders vaak het advies om een nieuwe of relatief nieuwe flat te kopen. Zo heb je de eerste jaren in principe niet te veel onderhoudskosten. Uiteindelijk moet je ook nog rekening houden met de belastingen op je onroerend bezit.


Vergelijk hier de tarieven voor hypothecaire leningen.


Meerwaarde vastgoed
Daarnaast is er nog de mogelijke waardevermeerdering van je onroerend goed. Als je de afgelopen jaren een appartement kocht, dan deed je een goede zaak. 
In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een flat eind vorig jaar 247.562 euro. Dat was 6,5% meer dan het jaar voordien en 15,6% meer dan in 2016, leert de barometer van de federatie van notarissen.


In Brussel vlagde de verkoopprijs in 2020 af op 274.382 euro. Dat levert een waardevermeerdering van 8,1% tegenover 2019 en zelfs van 20,8% tegenover 2016.
Voor Wallonië bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een appartement 187.953 euro, wat neerkwam op een stijging van de prijs met 5,7% op een jaar en van 13% op vier jaar.


Bovenstaande zegt uiteraard niets over de toekomst, en vastgoedprijzen kunnen ook beginnen dalen. Het is dan van belang dat je als investeerder bepaalde trends leert herkennen. Zo nam de belangstelling voor appartementen met een terras gevoelig toe tijdens de coronapandemie, net als flats met een extra werkkamer. Dat laatste zal wellicht ook zo blijven, nu telewerk voor een flink deel van de werkende bevolking een blijvend gegeven wordt. 

Bron: Spaargids.be / HLN.BE