Mobiliteitsscore, energiescore, maar wat bepaalt de waarde van een huis nu echt? naar nieuws overzicht

19 Juni 2019

Een energiescore had ons huis al. Sinds gisteren komt daar ook een mobiliteitsscore bij. Maar wat bepaalt de waarde nu écht? Dubbele beglazing maakt uw huis 6,3 % waardevoller, een extra slaapkamer 4 % en een wijnkelder 8,5 %.

De waarde van een woning wordt bepaald door een hele reeks factoren. De ligging speelt een belangrijke rol, net zoals de EPC-waarde en de nabijheid van een station een school of een supermarkt. Maar hoeveel duurder maakt bijvoorbeeld een terras of een zwembad uw woning? De KU Leuven becijferde het.

Vastgoedeconoom Sven Damen bracht honderd parameters in beeld die de waarde van een woning bepalen. De veelbesproken EPC-score is daar een van: volgens het onderzoek is een huis met een EPC-score van 100 tot 199 gemiddeld 10,9 % duurder dan eenzelfde woning met een score tussen 400 en 499.

Naast die EPC-score is de afwerking van een huis bepalend voor de waarde. Veel luxe drijft de prijs met 9,60 % omhoog, een tweede badkamer is goed voor een meerwaarde van 3,9 %, een terras is 3 % extra waard en een garage doet er nog eens 5,2 % bij. Gas maakt een woning 3,1 % duurder dan elektriciteit, een haardvuur doet de prijs stijgen met 4,1 % en een huis in open bebouwing is 8,5 % meer waard dan een gesloten. Ook goed om weten: een pand met avondzon - je ziet vanop je terras de zon ondergaan - is 2,2 % meer waard.

Sommige factoren zijn dan weer nefast voor de waarde. Een huis dicht bij een landingsbaan is 35 % minder waarden voor elk jaar dat een woning ouder is dan een soortgelijke, gaat er 0,40 % van de prijs af. Wie binnen een straal van 500 meter van een windmolen woont, heeft een huis dat 3,5 % goedkoper is dan de woningen die pakweg drie kilometer verderop liggen. 

“Die studie komt zeker overeen met de praktijk”, zegt John Romain van Immotheker. “Hoe hoger het EPC is bijvoorbeeld, hoe minder investeringen je moet doen om de woning energiezuinig te maken. Maar hoe dan ook blijft locatie nog steeds een van de belangrijkste waardebepalers.”

Johan Krijgsman, CEO van ERA België, bevestigt: “Locatie, locatie, locatie. Dat is wat telt.”En locatie moet je ook in die drieledigheid zien, zo blijkt. “’Locatie één’ heeft puur te maken met de stad of gemeente. Het is logisch dat Knokke duurder is dan Blankenberge. Dat je in Ukkel of Sint-Martens-Latem meer betaalt. Is dat dan altijd de mooiste gemeente? Niet per se. Het is gewoon historisch zo gegroeid.”

“’Locatie twee’ houdt rekening met de populariteit van een bepaalde wijk of regio in die stad of gemeente. Het Zuid in Antwerpen was 20 jaar geleden ook al het Zuid, maar vandaag wil plots iedereen daar wonen. Hetzelfde met het Eilandje. Een hippe buurt, een aantrekkelijke en opgewaardeerde wijk doet de waarde van de huizen stijgen. De derde locatiepijler ten slotte, gaat puur over de ligging ìn de gemeente. Dicht bij een station, pal in het centrum... Heeft het huis zicht op het water? Wees maar zeker dat het dan meer kost.”

Fermette in druk centrum
Al blijkt ook het type woning een rol te spelen, vult Stefaan Leliaert, voorzitter van het BIV, de beroepsvereniging voor vastgoedmakelaars, aan. “Een landelijke fermette die in een steeds drukker wordend centrum staat, verliest z’n waarde tegenover eenzelfde exemplaar dat echt landelijk ligt. Een herenhuis in een leeglopende stad zal minder kosten dan een in een bruisende stad.”

De locatie is de basis van alles, concludeert Krijgsman. “Een lelijk huis met een slechte EPC-score in Knokke met zicht op zee zal àltijd duurder zijn dan een poepchique villa met een goeie EPC langs pakweg de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Dat is de realiteit.”

Die ligging mag dan wel het allerbelangrijkste zijn, uiteraard blijft de waarde van een huis een samenspel van nog heel wat andere factoren ook. Het afwerkingsniveau, de registratierechten en de energiezuinigheid- die steeds meer aan belang wint. “Toen het gelanceerd werd, schonken kopers weinig aandacht aan de EPC-waarde”, zegt notaris Bart Van Opstal. “Ondertussen is het gemeengoed geworden. Ik vermoed dat het met de nieuwe mobiliteitsscore dezelfde weg zal uitgaan. Het zal een van de criteria worden om de waarde van een eigendom te bepalen.”

Aankoopmakelaar Hendrik Tanghe ziet nog een laatste, en voor hem belangrijkste, element in de waarde van een woning: de portefeuille van de koper. “Want die betaalt uiteindelijk voor de criteria die voor hem belangrijk zijn. Voor de een is ligging doorslaggevend en dan betaalt die daar graag voor. Voor een ander is dat de grootte van een huis of het feit dat het instapklaar is. De waarde van vastgoed is geen exacte wetenschap. Als een consument bewust koopt en weet wat ie koopt, betaalt hij nooit te veel.”

 

Bron: Het Laatste Nieuws - 19 juni 2019

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons